”För att förstå vad som krävs för att hantera klimatkrisen, är sju områden centrala.”

Inlägg i HD 29 november 2024 05:30 

De politiska partierna i Helsingborg är inne på att kommunen ska förvärva mer skog och skydda den. Men det behövs handling, skriver Martin Almroth och Widar Narvelo, företrädare för Naturskyddsföreningen i Helsingborg.

Enligt Naturskyddsföreningen i Helsingborgs enkät till de politiska partierna är de inne på att kommunen ska förvärva mer skog och skydda den, skriver artikelförfattarna.

Kunskapen om hur ekosystem fungerar är alarmerande låg bland många politiker och journalister. Ekosystemet är ett samspel där djur, växter och andra organismer tillsammans med sin miljö skapar grundförutsättningarna för livet på jorden. Trots det framstår klimatdebatten ofta som enkelspårig, där elektrifiering av bilar presenteras som en lösning. Men en sådan elektrifiering kräver omfattande gruvdrift, något som innebär förstöring av värdefull natur. Om ekosystemen kollapsar bryts de livsviktiga kretslopp som allt levande är beroende av.

För att förstå vad som krävs för att hantera klimatkrisen, är sju områden centrala:

  1. Ekosystem är avgörandeför att skapa det klimat som länge varit normalt. Det handlar inte bara om antalet träd utan om mångfalden av arter och samspelet mellan dem. I de naturliga kretsloppen ingår bland annat kol, som cirkulerar genom växter, djur och mark. Solen är den drivande kraften i detta system. Skadade ekosystem innebär att dessa kretslopp rubbas, vilket får katastrofala följder.

 

  1. Klimatkrisen drivs till stor del av:
  • Avskogning av gamla skogar och förstöring av grunda havsområden, som båda binder stora mängder kol.
  • Utdikning och torrläggning av våtmarker, där kol lagras i jordlagren.
  • Förbränning av fossila bränslen som kol, olja och bensin, vilket ökar mängden koldioxid i atmosfären.

Haven producerar hälften av allt syre i atmosfären, resten kommer från växter på land, framförallt skog. Förstörelsen av dessa system hotar därför hela vår livsuppehållande miljö.

  1. Vattenånga, koldioxid och metanär de gaser som starkast påverkar jordens klimat. Metan, som är mer värmereflekterande än koldioxid, frigörs i stora mängder från tinande permafrost i tundran. Denna process skapar en farlig självförstärkande spiral av uppvärmning.
  2. För att minska klimatkrisenkrävs omfattande insatser, bland annat:
  • Skydda och återställa skogar, våtmarker, sjöar och hav.
  • Återplantera naturliga trädslag och återväta utdikade våtmarker.
  • Fasa ut fossila bränslen och satsa på förnybara energikällor som sol, vind och biobränslen. Dessa åtgärder bidrar till att binda koldioxid och bevara biologisk mångfald, vilket är avgörande för att upprätthålla fungerande ekosystem.
  1. Klimatförändringen skerinte linjärt.

Klimatförändringen sker i språng. När havens temperatur stiger smälter isen på Grönland och Arktis snabbare. Detta kan leda till tröskeleffekter, där utvecklingen accelererar okontrollerat. Stigande havsnivåer, ökad metanavgång från tundran och fler skogsbränder är några av de följdeffekter som förvärrar läget ytterligare.

  1. Elbilar kan inte rädda klimatet, men luften blir bättre i städerna.

OECD:s energiorgan IEA har satt målet att 140 miljoner elbilar ska rulla på vägarna år 2030, vilket motsvarar cirka 10 procent av världens personbilar. Men år 2022 var andelen elbilar endast cirka 1 procent. Dessutom är elförsörjningen en stor utmaning – kärnkraft kräver gruvdrift och producerar radioaktivt avfall. Det verkliga fokuset bör istället ligga på att fasa ut fossila bränslen, skydda naturskogar och restaurera förstörd natur.

  1. I Sverige dominerar kalhyggensom skogsbruksmetod, vilket har allvarliga konsekvenser för biologisk mångfald. Endast en liten del av skogen brukas med metoder som tar hänsyn till naturens variation och livsmiljöer. Bara 10–15 procent av landets naturskogar finns kvar, och många är hotade av avverkning eller igenväxning. Sverige och Finland är sämst i EU på att skydda sin natur enligt internationell statistik. För att vända denna utveckling krävs:
  • Större skydd av värdefull skog.
  • Att skogsbruket anpassas till EU:s restaureringsdirektiv och andra hållbarhetsprinciper.

Enligt Naturskyddsföreningen i Helsingborgs enkät till de politiska partierna för en tid sedan är de inne på att kommunen ska förvärva mer skog och skydda den. Men det behövs handling.

Framtiden kräver prioriteringar. En hållbar skötsel av skogen och ekosystemen är möjlig, men det kräver politisk vilja och långsiktiga prioriteringar. Kortsiktig ekonomisk vinning får inte gå före naturens gränser. Vår tids val avgör framtida generationers möjligheter till ett stabilt klimat och fungerande ekosystem.

SKRIBENTERNA

Martin Almroth, ordförande i Naturskyddsföreningen i Helsingborg

Widar Narvelo, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Helsingborg