Nu har humledrottningarna vaknat!

Efter att ha sovit i cirka sju månader börjar nu humledrottningarna ta sina hungriga turer bland vårblommorna. Så viktigt det är att de hittar blommor med pollen och nektar i våra trädgårdar nu! Vanligast är mörk jordhumla, en stor, randig humla med tjock päls som håller henne varm de första, kalla vårdagarna.

Själv råkade jag tyvärr väcka en liten nästan helsvart vallhumla när jag vårstädade kring växthuset. Jag var förstås glad att se den – men det var ju mindre bra att jag verkade ha väckt den med kvasten! Vallhumlor väntar gärna med att stiga upp tills det blir lite varmare.

Nu fick den sig lite tidig frukost på mina scillor och kröp antagligen undan någonstans och somnade om.

Ta det lite försiktigt med vårstädandet!

Vallhumla på scilla. Hade gärna sovit ett tag till.

Blommande sälg är viktig vårmat för den tidiga mörka jordhumlan

Christel Kvant

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.