Floragruppen | 2017-08-05 Örby ängar

Vi var bara en handfull deltagare som samlades vid Sundsgården under Jan-Eriks och Svens ledning  denna förmiddag. Många hade säkert skrämts bort av det synnerligen ostadiga vädret. Trots mörka moln på himlen fick vi ett par riktigt soliga timmar vid Örby ängar. Jordhumla och stenhumla lät sig väl smaka av kungsmyntans lila blommor. Rapsfjäril, luktgräsfjäril, mindre guldvinge (se bilden) och blåvingar fladdrade på flera ställen.

Vi fick också lära oss att skilja på rödklint och väddklint. Andra trevliga växter var blåhallon, gökblomster och den mycket rara borstsäven, som Jan-Erik efter mycket letande hittade i den betade våtmarken vid ett av kärrstråken. Precis innan fikat såg vi en bivarg som surrade alldeles i anslutning till sin smala djupa gång rakt ner i marken. Bivargen livnär sig på att bedöva bin, som den drar ner i sin gång och sedan äter upp. Lagom till det var dags att bryta upp kom en rejäl regnskur, till glädje för den rikliga förekomsten av champinjoner uppe vid parkeringsplatsen.

Text och foto: Tom Svensson

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.