Ängens dag. Slåtter på Råå 4 augusti 2018

Vi var tre representanter från Naturskyddsföreningen som infann oss vid årets slåtter i Esket, där vi snabbt blandades med deltagare från Friluftsfrämjandet, Stadsbyggnadsförvaltningen och huvudarrangören Råå Biblioteks Vänner. Vädret var som det varit i flera veckor nämligen varmt och mest soligt. Innan det praktiska arbetet började, fick vi en guidad tur genom reservatet. Som guide fungerade kommunekolog Widar Narvelo. En bättre guide kunde vi knappast ha fått.

Widar har mångårig erfarenhet av inventeringar och naturskydd inom Örbyreservatet. På ett levande sätt beskrev han hur skötseln av det öppna jordbrukslandskapet tillgick förr och vilken betydelse brukningsmetoderna hade för den biologiska mångfalden. Vi fick veta att så många som 400 kärlväxtarter hittats i reservatet vilket är svenskt rekord för ett område av samma storlek. Växtinventeringar inom området har också genomförts av bl.a. vår egen Jan-Erik Hederås. Området hyser flera rariteter som tex getapel och krissla som vi iakttog, majnycklar (nu utblommad) och klintsnyltrot som förekommer mycket fåtaligt. De två senare stötte vi dock inte på.

Inom området är trädet ask mycket vanligt. Det är troligen ask som har gett området namnet Esket. Det praktiska arbetet med slåttern vidtog efter guidningen. Arbetet med lien var inte så lättsamt. Det aktuella ängsområdet är fuktigt och rikligt bevuxet med bladvass. Segt även för en vass lie. Medan de vuxna hjälpte till med slåtter kunde närvarande barn sysselsätta sig med bihotellbygge. Ett par folkmusiker gav inspiration under arbetet. Efter utfört arbete bjöds på fika. Råå Biblioteks Vänner tackade slutligen för utfört arbete.

Text: Sven Gustavi.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.