Utflykt till Utvälinge och Farhult 8 september 2018

Vi var ca 20 personer som vek lördagsförmiddagen åt naturupplevelser vid Skäldervikens strand. Vädret lite blåsigt men ändå inte kallt. Solen visade sig lite då och då och gav lite värme.

Väl framkomna i Utvälinge vändes alla medhavda kikare snabbt ut mot havet. Inte minst var det de höstflyttande fåglarna som drog till sig uppmärksamhet. Jodå, det var gott om fåglar. Mängder med grågäss, också många vitkindade gäss, en hel del vadarfåglar och ännu fler måsfåglar av olika arter (artlista längre ner).

Flera arter man brukar se så här års längs Skäldervikens långgrunda stränder saknades dock. För andra året i rad ser undertecknad inte en enda kustsnäppa, inte en enda kustpipare och inte heller myrspov, småsnäppa eller spovsnäppa. Arter som vid samma årstid tidigare år (före 2017) varit så gott som säkra observationer på samma lokaler. Några trevliga observationer i Utvälinge blev ändå en havsörn, en fiskgjuse som flög över ett par gånger bla. med fångad fisk, brushaneflock, flera gluttsnäppor, en drillsnäppa, många storspovar och en liten flock kärrsnäppor.

Bland annat för att kanske få syn på en kungsfiskare, en art som finns i området gick vi ut på bryggan till Sandön där man har god utsikt åt flera håll. Någon kungsfiskare blev det dock inte denna gång utan vi drog vidare till Häljaröds hamn där vi avnjöt vår fika. Sedan bar det iväg till Farhults strandbad.

I viken mellan Jonstorp och Farhult fanns fantastiskt mycket grågäss (troligen flera hundra) och också rätt mycket vitkindade gäss. Här har bla undertecknad för några dagar sedan iakttagit ett par ägretthägrar. Några sådana fick vi emellertid ej syn på. Istället sågs bla gråhäger, gräsänder, st. strandpipare, storspovar, tofsvipor, gråtrutar, gluttsnäppor, skrattmåsar, fiskgjuse igen med byte och storskarvar. Under återtåget över strandynerna fick vi tillfälle att studera växten åkermolke och Jan-Erik Hederås passade på att förklara skillnaden mellan vanlig ögontröst och grå ögontröst som vi också fann. En tornfalk ryttlade i närheten under tiden.Vi kände oss rätt nöjda med vår utflykt när vi sedan skildes åt.

Nedan följer en mer komplett artlista för de fåglar vi såg:

art antal art antal art antal art antal
Havsörn 1 Ejder 1 Sädesärla några Tornfalk 1
Fiskgjuse 1 till 2 Småskrake 1 Grönfink några Havstrut 1
Bivråk 1 St. strandpipare några Stare många
Gråhäger några Tofsvipa stort antal Pilfink Flera tiotal
Storskarv flera Drillsnäppa 1 Ringduva många
Grågås hundratals Rödbena enstaka Kaja flera
Vitkindad gås många Storspov många Kråka några
Gräsand några Brushane några Ladusvala några
Kricka flera Kärrsnäppa drygt 10 Skrattmås många
Bläsand några Gluttsnäppa flera Gråtrut flera

Text: Sven Gustavi

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.