Nyheter 2020-03-23

Kära medlemmar och övriga naturvänner,

Vitsipporna lyser upp Pålsjö skog, tussilagon tänder sina solar i dikesrenarna och blåmesarna är i full färd att bygga bo – för växter och djur är det vanliga vårsysslor som gäller, om än tidigare än vanligt.

För oss människor har tillvaron däremot blivit totalt omkullkastad av Coronaviruset. Förutom att gränserna stängs, allt flera européer har utegångsförbud, folk förlorar sina jobb och aktiekurserna störtdyker, så har vi i Naturskyddsföreningen ställt in alla evenemang, inklusive krestsstämman, framöver. Coronaviruset påverkar allt och alla i stort och smått.

Det är en tid av oro och rädsla – men för att ändå tända lite hopp i denna svåra tid så vill vi påminna om en annan effekt av coronaviruset: de giftiga moln av kvävedioxid som så länge legat över norra Italien, över Kinas industriområden och säkert många andra ställen också, har plötsligt tunnats ut. När flygplanen står kvar på marken och fabriken slutat hålla igång vår överkonsumtion, ja då ser vi effekten i form av renare atmosfär direkt! Gå in på den här länken och titta själv!

Den omställning som vår värld så väl behöver har kommit fortare än vi önskat, och den har kommit på ett sätt som är utanför vår kontroll. Den har en mängd fruktansvärda effekter som är allt annat än önskvärda – men kanske kan vi ändå lära oss att leva på ett sätt som inte tar död på vår planet, nu när vi faktiskt blir tvungna.

Så snart det blir säkert igen återupptar vi verksamheten i Naturskyddsföreningen i Helsingborg. Under tiden kan vi i alla fall vara ute och njuta av våren, på behörigt avstånd från varandra, men nära blommor, humlor, fåglar, och en allt härligare grönska.

Var rädda om er!
Hälsar Sven Gustavi, ordförande och Christel Kvant, vice ordförande

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.