En härlig fågeldag med Kungsörn som avslutning

Samling på parkeringen vid Fredriksdal hade jag skrivit, väl där 9:00 inte en människa. Jaha tråkigt, men det var väl vädret tänkte jag, det hade precis slutat regna nämligen. Nu var det så här att jag hade fel som tur var, hela gänget stod längst ner på parkeringen Sju medlemmar hade trotsat vädret, som bara blev bättre och bättre under dagen. Efter uppdelning i bilarna gav vi oss iväg längs den berömda örnrundan upp mot Utvälinge och sandön.
Redan i Allerum visade sig en Ormvråk över hustaken. Färden fortsatte längs med golfbanan ut motSvedberga.
Där seglade glador lågt längs marken, visade även upp sig sittande nära oss.
Nästa längre stop var vid Stureholm och våtmarken där. Skrake, Bläsand, Gråhäger, Gräsand, Domherrar hördes från skogen, även 6 ”simmande” vadare cirklade runt längst bort i dammen Svartsnäppa visade sig Skedand, Kricka.
Vi körde vidare mot slutmålet, tornfalkarna dyker upp med jämna mellanrum längs hela vår färdväg. Väl framme vid Utvälinge möttes vi av väldigt högt vatten, så vadarna var ej så talrika. Storspov, massor med Tofsvipor hade stannat kvar pga den milda hösten. Gråhäger, 5 st hade möte på dom uppstickande stenarna. Men inga Örnar såg vi tyvärr.
Efter en välbehövlig fika och koll i Artportalen, Bingo, en Kungsörn hade setts vid Tursköpsskogen.  Vi bestämde att köra tillbaka samma väg.
Framme vid Tursköp, mycket riktigt en Kungsörn seglade över skogen. Även en fin Fjällvråk, hane och hona av Blå Kärrhök.
Ja vad mer kan man önska sig en gråmulen dag i November.
Mikael Fahlman