Besök på NSR sopstation och biokolsproduktion

En sen oktoberdag besökte vi NSR i Helsingborg med Martin Dyrberg som guide. Där fick vi lära oss biokolsproduktion och vilken oerhörd potential detta har för framtiden.

Grenar och kvistar (blad och grönska sorteras ifrån och går till kompostering) från trädgårdsavfall som samlas in från hushållen och parkerna omvandlas genom pyrolys till biokol.

Biokolen som har en enorm yta (1 gram biokol har ca 300 kvadratmeter yta) kan binda till sig vätska, näringsämnen, gifter mm. På NSR tänker man att biokolet ska tillbaka till växtplanteringar och jordbruket och har på så sätt fått ett cirkulärt återbruk. Det är viktigt att nämna att man måste ladda biokolen med näringsämnen innan man gräver ner det. I det här fallet ska biokolen blandas med komposten.

Förutom jordförbättringar kan biokol också användas i stället för cement i betong, för att suga åt sig dålig lukt i hönsodlingar, användas i sanering av giftiga rester och till och med i foder till kor där metanen kan bindas till kolet.

Vi fick se biokolsanläggningen där Christer Kvist berättade mer om hur hela processen går till och vilka problem man har brottats med. Man räknar med att snart vara i gång i fullskalig produktion

Förutom biokolproduktionen fick vi en rundtur på hela anläggningen. Den är imponerande stor. Vi fick också veta att 65% av restavfall från hushållen inte är restavfall utan borde ha sorterats. Ett enkelt sätt att minska på sopberget!

Det hela blev ett mycket intressant och givande studiebesök med många frågeställningar från de 18 deltagande och vi tackar Martin Dyrberg från NSR för detta.

Bild 1; Martin Dyrberg och Christer Kvist framför tanken med råmaterialet till biokol.